Проф. Камен Плочев разкри дали според него, а и редица световноизвестни

...
Проф. Камен Плочев разкри дали според него, а и редица световноизвестни
Коментари Харесай

Проф. Плочев разкри дали COVID-19 някога ще изчезне

Проф. Камен Плочев разкри дали съгласно него, а и редица световноизвестни учени, Коронавирус пандемията ще има край. Освен това българският доктор разяснява и дали вирусът е " изпуснат " от някоя лаборатория или пък е зародил от нелепа обстановка с човек, пещера и прилеп.

 

Ето какво сподели той в изявление за " Телеграф ":

- Проф. Плочев, в интернет циркулират доста погрешни изказвания по отношение на ковид. Едно от тях е, че COVID-19 не е изолиран. Вярно ли е това?

- Не, не е правилно. Вирусът е изолиран на 7 януари 2020 година Тогава е открита геномната секвенция. На 12 януари за това е осведомена СЗО, а на 14-и са основани първите RT-PCR проби. През февруари 2020 година бе доказано и предаването на болестта от човек на човек, а на 12 март СЗО публично разгласи пандемия на инфекциозната болест COVID-19.

- Как е организиран SARS-CoV-2?

-  SARS-CoV-2 се състои от четири съществени структурни протеини: шип (S), мембрана (M), обвивка (E), които оформят повърхността на вириона, и нуклеокапсид (N), който обгръща вирусната РНК във вириона. Глобално преобладаващия вариант по света е D614G, обозначен като B.1. Като всеки РНК-вирус, SARS-CoV-2 мутира с висока периодичност.

- Кое кара коронавирусите да мутират?

- Мутацията е генетична рекомбинация при вирусите. Тя поражда, когато два разнообразни варианта от един и същи вирус заразяват една и съща клетка на гостоприемника. В тази обща среда те могат да обменят гени, до момента в който се репликират, с цел да произведат идващото си потомство. По този метод вирусите се трансформират и човешкия организъм мъчно може да разпознае новите им разновидности. Истината е, че освен хората, само че и самите вируси се борят за оцеляването си в природата. Мутациите в границите на варианта се назовават разновидности. До момента са оповестени данни за доста разновидности, само че СЗО обръща внимание на осем от тях.

- Задава се новият вид на коронавируса Омикрон. Какво знаем за него?

- Новият вид Омикрон, систематизиран като B.1.1.529 се популяризира доста бързо в съвсем всички провинции на Република Южна Африка. До момента се следи, че новият вид сполучливо измества другите разновидности на място и прави това с доста по-висок ритъм, в сравнение с преди сме следили при Алфа (британския вариант) и Делта  (индийския вариант).

Новият вид към този момент стигна и до Европа. Първият подобен случай е на жена в Белгия, която развива тежки признаци 11 дни след пътешестване в Египет. Минала е през Турция. Тя не е посещавала която и да било страна в Южната част на Африка, което значи, че разновидността към този момент се е популяризирал и в други африкански страни. Друго значимо конкретизиране е, че не е била имунизирана и не е боледувала до този миг от ковид.

Вариантът Омикрон носи доста огромен брой разновидности като множеството от тях имат потвърден потенциал да придават разнообразни по вид и магнитуд нежелани свойства на вируса, а други са нови. Вариантът има такива разновидности, които без подозрение са рискови. Те покачват способността му да влиза в клетките, равнището му на инфекциозност, и потенциала му да пробива имунните отбрани. Това значи, че той по-лесно ще заразява прекаралите инфекцията и имунизираните.

-  Кои са другите разновидности на ковид, които познаваме?

- През септември 2020 година е бил открит за първи път Британският вид B.1.1.7. (алфа). След него поредно бяха открити Южноафриканския B.1.351 (бета), Бразилския P.1 вид B (гама), вид Калифорния 1.427/9 (епсилон) и вид B.1.526 Ню Йорк (дзета). На 5 октомври м.г. в Индия е разпознат нов вид, пораждащ безпокойствие, механически наименуван B.1.617. (делта) и подвариант В.1.617.1 (делта+).

- Опасен ли е Мю-вариантът на SARS-CoV-2?

- Да. За първи път разновидността Мю е открит в Колумбия през януари тази година и е докладван в 40 страни. Най-новият вид в Южна Африка бе систематизиран като вирусна рискова зараза на 30 август, откакто здравната организация на Организация на обединените нации означи, че " има цялост от разновидности, които демонстрират евентуални свойства, че може да заобикаля реакциите на имунната система “. Този вид на ковид е кадърен да заобикаля антителата, създадени посредством зараза или имунизация, като СЗО акцентира, че предварителните данни " демонстрират понижаване на обезвреждащия потенциал на реконвалесцентни и имунизирани серуми “.

- А рисков ли е Ламбда-вариантът?

- Има учредения за терзания. Вариантът Ламбда принадлежи към рода C.37, който е избран като рискова зараза на 14 юни 2021 година от СЗО. Този вид се популяризира най-вече в страни от Южна Америка, които включват Чили, Перу, Аржентина и Еквадор.

- В Чили множеството хора са ваксинирани, а виждаме, че стана пробив в груповия имунитет. На какво се дължи това?

-  Прав сте. Степента на имунизация в Чили е доста висока, като скорошно изследване, извършено там сподели, че към 60% от популацията е получило най-малко една доза от ваксина против COVID-19. Наскоро, напролет на тази година, в Чили се следи бърз скок на случаите на COVID-19. Това е по този начин, тъй като Ламбда-вариантът е в положение да избегне имунните отговори, провокирани посредством имунизация и може да провокира зараза в бъдеще.

- А по какъв начин да си разбираем, че в България при невисок % на имунизирани нямаме локдаун, до момента в който в други страни, в това число от Европа, при висок % имунизирано население се постанова локдаун?

- Отговорът на този въпрос е по-скоро политически, в сравнение с медицински. Считам че в избрани върхови интервали на кипеж на пандемията би трябвало да се постанова локдаун, поради необяснимото отвращение на българите да съблюдават всевъзможен хигиеничен ред (маски, отдалеченост, стерилизация и други).

- Очакват ли се нови разновидности на ковид с висока смъртност?

- Да, за жалост. Започнаха да се явяват нови разновидности на ковид. Някои разновидности могат доста да понижат успеваемостта на имунизациите.

- Достоверна ли е теорията, съгласно която заразяването с ковид на първия човек е станало в пещера, населявана от прилепи?

- Да, най-вероятно първият човек се е заразил в пещера, където той е дишал инфектиран с ковид прахуляк. След това коронавирусът се предава от заболели към здрави хора чрез аерогенно и контактно заразяване.

- Може ли COVID да се предава непосредствено от прилепите на хората?

- Не, това не е допустимо. Компютърното моделиране e открило, че способността на вируса да се свързва с ACE2 протеина на прилеп е неприятна. Това ни приказва, че вирусът не се предава непосредствено от прилепите на хората.

- А допустимо ли е коронавирусът да е основан в лаборатория?

- Възможно е, само че не е потвърдено. Вирусът може да е минал към хората от прилепи посредством животно-посредник (зоонозен произход). Но не е изключено вирусът да е бил изтърван от лаборатория по вирусология (технически инцидент). Необходимо е задълбочено научно следствие.

- Доколкото ми е известно, в България не се вършат аутопсии на умрелите от COVID-19. Разумно ли е да се вършат такива аутопсии?

- Лично на мен като доктор ми е доста нужна аутопсия с цел да проучваме точната причина за гибелта, за недопускане на неточности, които са неизбежни при лекуването на нова и непозната болест.

- Какви следва да бъдат дейностите по спиране на механизма на предаване на COVID-заразата?

- На първо място е дейното епидемиологично изследване за ранното и цялостно разкриване на източниците на зараза. На второ място – персоналният доктор наложително да известява при подозрение за заболяване за уточняване и вероятно уединяване на източниците на зараза. На трето място – налагане на противоепидемичен режим, който не разрешава заразяване на обкръжаващите лица. Това включва прилагане на защитни средства, проветряване на затворените пространства, стерилизация на околната среда, личностна изолираност и спиране на контактите в обществото, в това число налагане на локдаун.

- Възможно ли е COVID в никакъв случай да не напусне живота на хората?

- Почти несъмнено е, че COVID-инфекцията няма в никакъв случай да изчезне от Земята. Човечеството ще би трябвало да се научи да живее взаимно с коронавирусите и с другите микроорганизми. Учените смятат за минимална вероятността този вирус да бъде изцяло погубен и да бъде отстранен от всяко кътче на света.

Според един разбор на учени от университета в Оксфорд, човечеството ще излезе от пандемията най-рано през 2024 година До тогава всички държавни управления би трябвало да се придържат към частичните ограничения за сигурност и да продължат с имунизационните акции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР